Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng och skogssvamp i portvin.

Receptkreatör:

baconlindadoxfileFör: 4 personer

Baconlindad oxfilé:
500g oxfilé eller rostas
2 paket bacon
salt, peppar

Jordärtskocksgratäng:
500g jordärtskocka
1 schalottenlök
2 ägg
4 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

Svamp i portvin:
100g trattkantareller eller skogschampinjoner
1 schalottenlök
3 dl Cálem Fine Ruby Port, art.nr. 8338
2 msk ljus redning
1 – 2 dl vatten
salt, peppar

Tillbehör:
140g små morötter
1 kruka timjan

1. Olja fyra små gratängformar om ca 10 cm i diameter. Skala och tunnskiva schalottenlök och jordärtskocka. Vispa ihop ägg med creme fraiche, pressad vitlök samt salt och peppar. Varva schalottenlök och jordärtskocka i formarna och lägg ett lager stanning mellan varje lager. Pressa ihop så det ligger tajt i formarna och grädda sedan i 225° i ca 30 minuter. Tag ut och låt gratängerna stå till sig innan servering.

2. Vrid ner ugnen till 75°. Linda bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och rada upp i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65°. Om det är kort tid till servering kan värmen vridas upp till 100 – 125°.

3. Smält smör i en kastrull och stek på svamp och hackad schalottenlök. När vätskan reducerats ut svampen, slå på portvinet och låt det puttra ihop med svampen på svag värme under ca 10 – 15 minuter. Rör i redningen, låt det puttra ihop och ha sedan i vattnet. Smaka av med salt och peppar.

4. Sjud morötterna ca 5 – 10 minuter i saltat vatten. Servera med en kvist timjan på toppen av anrättningen.

Madeleine Landley

Om receptkreatören

Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Till vardags jobbar hon som grafisk formgivare, skribent och fotograf. Hon skriver också recept för flertalet mat- och dryckessajter. » Besök Landleys kök
Dela med dina vänner
Print Friendly