Bouillabaisse med saffransaioli

Receptkreatör:

Ingredienser

Saffransaioli
1 tsk vinäger
1 st äggula (eller)
2 st vitlöksklyftor, pressad
1 nypa (eller) saffran
1 tsk senap, ljus, osötad
matolja

Soppa
peppar
400 gram fisk, benfri, gärna vit
salt
0,5 tsk timjan
1 burk (ar) tomater, krossad
1 st gul lök (ar)
100 gram räkor, oskalade
1 st paprika, röd
0,5 st fänkål
0,5 st purjolök (ar)
2 st morot
8 dl fiskbuljong
8 st musslor, med skal, färska eller djupfrysta

Tillagning
1. Tips för en lite starkare rätt; byt ut svartpeppar mot cayennepeppar. Cayenne och saffran passar bra ihop. Byt ut häften av vattnet mot torrt vitt vin för en mustigare soppa.
2. Saffransaioli: Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Saffransaiolin är klar när den har samma konsistens som en majonnäs.
3. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt tills soppan är klar.
4. Soppan: Hacka löken, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fänkålen. Ta bort kärnhuset i paprikan och skär i bitar.
5. Fräs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de får färg.
6. Tillsätt fiskbuljong, tomat och timjan. Koka upp och låt koka sakta i ca 10 minuter. Lägg i fisken, låt sjuda några minuter och lägg därefter i räkor och musslor. Smaka ev. av med salt och peppar.
7. Värm upp soppan, men låt inte koka
8.  Servera i varma skålar, garnera med någon grön ört och servera med saffranaioli.

Dela med dina vänner
Print Friendly