Bouillabaisse

Receptkreatör: ,

Vitfisk-Bouillabaisse-2För: 5 personer

Ingredienser:
1 kg ex. gös, fjällad med skinnet kvar
½ kg fiskben (utan huvud)
1 lök
1 fänkål
1 morot
1 selleristjälk
1 purjolök
1 hel vitlök
1 stjärnanis
1 gr saffran
5 plommontomater
1 msk tomatpuré
1 dl Pernod
2 liter fiskbuljong
Rökt paprikapulver
1 potatis, skalad, strimlad (julienne) och friterad

Tillagning
1. Värm fänkål, lök, purjolök, morot, vitlök med saffran och stjärnanis i en kastrull tills de blir mjuka men innan de tar färg. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och koka sakta tills all vätska har kokat bort. Tillsätt Vin och Pernod och reducera tills såsen har tjocknat.

2. Stek benen i smör. Krydda lätt med salt och rökt paprika. Tillaga i stekpanna tills den har fått en bra färg vilket ger bättre smak. Stek inte på för hög värme. Låt rinna av och häll sedan vätskan i såsen. (Alternativt köp en bra fiskfond).

3. Häll i buljongen och låt koka upp. Koka på svag värme i en timme.

4. När såsen är färdigkokt vispa tills den är jämn. Häll den genom ett durkslag sedan en sil. För att den inte ska bli för tjock så tillsätt gärna lite buljong, salt och lite Pernod och olivolja.

Servering
Bryn den vita fisken på skinsidan i en mycket varm stekpanna tills skinnet är krispigt. Vänd sedan fisken och lägg på en bakplåt och placera i ugnen i ca 4 min.
Servera direkt med den varma bouillabaissen och krispiga potatis strips.

Dela med dina vänner
Print Friendly