Carpaccio på rökt ankbröst med stekt karljohansvamp, risottobollar med tryffelolja och citronsmör

Receptkreatör: ,

ankbrostFör: 4 personer

Ingredienser:
1 rökt Ankbröst
100 g risottoris
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
50 ml vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
5 ml vit tryffelolja
50 g riven parmesan
200 g brödsmulor
100 g smör
30 ml citronsaft
salt
peppar
3 karljohansvampar eller liknande, skivade

Gör så här:
Skiva det rökta ankbröstet i ca 10 tunna skivor och lägg på en tallrik. Strö över lite salt och nymalen svartpeppar.

Citronsmör
Smält smöret. Mixa smör och citronsaft, krydda efter smak. Ställ undan tills dags att använda.

Risotto bollar med tryffelolja
1. Värm lite olja i en medelstor kastrull och tillsätt löken. Stek på svag värme tills den är mjuk och ej tagit färg. Tillsätt vitlöken och Arborioris och koka i några minuter under konstant omrörning.

2. Tillsätt vinet och koka tills lukten av alkoholen är borta. Häll nu i grönsaks- buljongen en slev i taget och rör hela tiden, öka gärna värmen något nu. Fortsätt tills risotton är krämig och har en hård kärna, inte överkokt. Häll i en slev till av grönsaksbuljongen när riset är färdigkokt.

3. Rör i den rivna parmesanen och tryffeloljan. Smaka av och lägg upp på en bricka för att svalna. Gör små bollar och rulla i ströbrödet. Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader. Lägg i risottobollarna i oljan tills de får en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Svampen

1. Ta bort stjälken av svampen, skiva locket och stjälkarna i 1 cm tjocka skivor.

2. Värm olja i en stekpanna och stek svampen tills den är fin och gyllene på båda sidor. Krydda efter smak. Tillsätt i slutet av stekningen en matsked av citronsmöret.

Servering
Häll en matsked eller två av citronsmöret över ankskivorna. Lägg 2 risottobollar på den skivade ankan och lägg den stekta svampen vid sidan om. Garnera med hackad gräslök.

Dela med dina vänner
Print Friendly