Chokladbakelse med vit chokladcreme och portvinsmarinerade russin

Receptkreatör:

dessert2För: 4 personer

Ingredienser:
4 stora muffinsformar
20g russin
0,5 dl portvin
1 dl vispgrädde

Chokladbotten:
60g hasselnötter (knappt 1 dl)
80g vetemjöl (ca 1 dl)
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
40g mörk choklad
50g rumsvarmt smör
1 äggula

Vit chokladcreme:
1 msk smör
50g vit choklad
1 äggula

1. Häll upp russinen i en kopp och slå på portvin så det täcker. Låt stå och dra ett par timmar. Vispa grädde och ställ svalt.

2. Mixa hasselnötterna till ett pulver. Blanda hasselnötspulvret med mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält chokladen i microvågsugn och blanda ihop med rumsvarmt smör och äggula. Rör ihop allt och knåda ihop till en deg. Dela degen till fyra bitar och fyll muffinsformarna med dessa. Grädda i 175° i 13 minuter.

3. Smält vit choklad och rör ihop med rumsvarmt smör och en äggula. Klicka ut den vita chokladcremen på varje chokladbotten.

4. Toppa varje bakelse med de marinerade russinen och slå över lite av portvinet så det sugs in i chokladbottnen. Toppa med den vispade grädden.

Madeleine Landley

Om receptkreatören

Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Till vardags jobbar hon som grafisk formgivare, skribent och fotograf. Hon skriver också recept för flertalet mat- och dryckessajter. » Besök Landleys kök
Dela med dina vänner
Print Friendly