Citrontarteletter

Receptkreatör:

citrontFör: 6-8 stycken

Ingredienser
3 3/4 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 krm salt
80 g smör eller margarin
6 msk iskallt vatten
6 citroner
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
15 g smör eller margarin
4 msk potatismjöl
3 äggulor

Garnering
Dansukker Florsocker
matfett till formarna
eventuellt godis

Gör så här:
Häll mjölet, sockret och saltet i en skål. Skär matfettet i små bitar och blanda i mjölblandningen. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Stoppa degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i en halvtimme. Tryck ut degen tunt i 6-8 smorda tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter innan de gräddas mitt i ugnen i 200 °C (varmluft 175 °C) i cirka 15 minuter.

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Späd saften med vatten så att det totalt blir 3 1/2 dl. Blanda 3 dl citronsaft samt –skal med socker och matfett i en kastrull och sjud under omrörning tills sockret löst sig. Rör ut potatismjölet i resten av citronsaften och rör ner i kastrullen och låt koka upp. Dela äggen i gulor och vitor och spara vitorna till t ex maränger. Ta ett par matskedar av den varma krämen och lägg i skålen med gulorna och blanda samman. Sila därefter ner blandningen i citronkrämen i kastrullen och blanda väl. Fördela krämen i de förgräddade formarna och ställ i kylskåp i 30 minuter. Dofta över florsocker vid serveringen. Garnera om så önskas med något godis.

Om receptkreatören

Socker passar bra i de flesta sorters matlagning. En liten nypa socker i grytan, dressingen eller marinaden rundar av aromen och lyfter fram smaken på dina råvaror. » Besök DanSukker
Dela med dina vänner
Print Friendly