Coq au Vin

Receptkreatör:

coq-au-vin-nordeforswebFör: 4-6 personer

Ingredienser:
1 ½ kg kyckling med ben
1 gul lök, hackad
3 morötter, i grova bitar
1 purjolök, sköljd och skivad
50 g smör
120-150 g rökt sidfläsk eller bacon, i strimlor
1 flaska (75 cl) fylligt ungt rödvin
vatten
2 lagerblad
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk stött torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor
10 schalottenlökar, skalade
300 g färska champinjoner, kvartade
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering

Gör såhär:
Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, ej oemaljerad järngryta då syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge.
Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Koka ur stekpannan med lite vatten och häll det i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök och ev vatten om vinet inte täcker kycklingen. Låt koka upp.

Låt grytan koka under lock på svag värme i 15-25 minuter, lite beroende på kycklingens storlek. Stek champinjonerna och schalottenlöken i smör och lägg ned dem i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Låt koka i ca 10 minuter. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 5 minuter.
Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja.

Servera med kokt ris eller potatis och en blandad sallad.

Om receptkreatören

Dela med dina vänner
Print Friendly