Gräddmjölkskokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm

Receptkreatör:

kummelbladkalKummel är en god och mager fisk med vitt, fast kött som passar utmärkt att tillaga i ugn. Fisken går att byta ut mot t ex torsk, kolja eller sej.

För: 4 personer

Gräddmjölkskokt kummel:
600 g kummel, gärna ryggbiten
3 dl Arla Köket® gräddmjölk
3 kvistar färsk timjan
2 tsk salt

Potatiskräm med purjolök:
600 g mandelpotatis
1 liten purjolök
100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
2 dl Arla® gräddfil
½ tsk salt

Champagnesås:
1 gul lök
1 palsternacka
5 vitpepparkorn
50 g Arla® Svenskt Smör
¾ dl champagnevinäger
3 dl champagne/mousserande vin
3 dl Arla® vispgrädde

Stekt bladkål:
2 dl plockad grönkål
2 dl plockad svartkål
½ dl Arla® Klarifierat Smör
Kockserien Klarifierat Smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Gräddmjölkskokt kummel:
1. Sätt ugnen på 50°. Koka upp gräddmjölk, timjan och salt. Lägg bitarna av kummel i en liten ugnssäker form. Häll över gräddmjölksblandningen och täck formen med folié. 2. Baka i ugnen ca 40 min tills fisken har en innertemperatur på 50°. Ta ut formen och låt fisken vila i formen.

Potatiskräm med purjolök:
1. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen. 2. Tvätta purjolöken och strimla den fint. Koka den 2-3 min i vatten, häll av. Klicka ner smöret och gräddfilen i potatisen. Salta och vänd ner purjolöken.

Champagnesås:
1. Skala och hacka lök och palsternacka. Fräs lök, palsternacka och pepparkorn i ca 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinäger och champagne. Låt sjuda på svag värme ca 30 min. 2. Sila bort grönsaker och pepparkorn, behåll vätska. Tillsätt grädde, resten av smöret och salta. Koka upp och mixa.

Stekt bladkål:
1. Fräs kålen i smör i en varm stekpanna. Krossa vitlöksklyftan och låt den fräsa med. Salta.

Servering:
1. Ta upp fisken ur gräddmjölken, servera den med potatiskräm, bladkål och champagnesås.

Tips:
Plocka bladkålen genom att riva den i mindre bitar och ta bort den hårda delen i mitten.

Man kan täcka formen med fisk med plastfolie, kontrollera att du har en plastfolie som tål värme.

arla_logo

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly