Hjortmedaljonger med karamelliserad brysselkål och rökt sidfläsk, butternutmuffins och portvinssås

Receptkreatör: ,

HjortstekFör: 5 personer

Ingredienser:
1 kg Hjort (innanlår eller filé) trimmas och portioneras i medaljonger.
30 ml olivolja
salt efter smak
peppar

Brysselkål till garnering
300 g brysselkål, halverade
200 g rökt sidfläsk
50 g lök, tärnade
30 ml olivolja
30 ml vitvinsvinäger
30 g ljus farinsocker
salt och peppar efter smak

Butternutmuffins
200 g Butternutpuré eller liknande pumpa alt sötpotatis
250 g självjäsande mjöl (”Vetemjöl Special”)
2 ägg
2,5 dl mjölk
100 g smält smör
salt och peppar efter smak

Portvinssås
300 ml portvin, ex. Cálem Fine Ruby
100 ml kalvköttsbuljong

Tillagning
Bryn köttet på hög värme tills det får en fin brun färg och lägg åt sidan.

Brysselkålsgarneringen
Stek löken utan att den tar färg i en medelstor kastrull på medelvärme och tillsätt sedan vinäger och socker och koka i 1 min, höj värmen och tillsätt bacon. Stek till blandningen får en ljusbrun färg. Tillsätt de halverade brysselkålen och stek tills de är mjuka, rör om hela tiden så att de inte bränns utan får en fin brun färg. Ställ åt sidan.

Butternutmuffins
Blanda alla ingredienser till en smet, lägg i muffinsformar och grädda i 180 C i 15 minuter.

Portvinssåsen
Reducera tills portvinet får en sirapsliknande konsistens tillsätt buljongen och låt sjuda i 5 min, krydda med salt och peppar.

Servering
Lägg köttet på en bakplåt i en varm ugn och tillaga till önskad grad av stekning. Skär upp i medaljonger, lägg upp brysselkålsgarneringen på tallrikar, varma muffins och portvinssås.

Dela med dina vänner
Print Friendly