Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

Receptkreatör:

LammstekJordartskockgratTomatsalsaUnderbart recept på lamm serverad med krämig gratäng. Fräsch och välsmakande tomatsalsa skapar fulländning.

För: 4 personer

Ingredienser
1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Arla® Svenskt Smör
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan

Gratäng:
400 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 gula lökar
3 dl Arla® vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ dl Kvibille® cheddar riven

Tomatsalsa:
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
2 schalottenlökar
2 msk hackade färsk timjan
1 msk hackad färsk rosmarin
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal av ½ citron
1 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk honung

Gör så här:
Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.

Lammstek: Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen ca 15 min tills den fått fin färg.

Tomatsalsa: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt. Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas. Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly