Oxfilé ”Chalmar” med stuvad purjolök, svamp, rösti och Guinnesshollandaise

Receptkreatör: ,

oxfilechalmarFör: 5 personer

Ingredienser:
1 kg hel oxfilé
Salt
Peppar
Olivolja

Stuvad purjolök
8 små purjolökar, hackade
3 dl grädde
1 Lagerblad
1 kvist timjan
2 vitlöksklyftor, hackade
Salt och peppar efter smak

Guinnesshollandaise
5 dl Guinness öl
300 g osaltat smör, i kuber
3 äggulor
Salt och peppar efter smak
30 ml citronsaft

Garnering
1 kg hela Shiitakesvampar
Kalvköttsbuljong

Potatisrösti

6 stora potatisar, rivna
2 vispade ägg
Salt och peppar
Olivolja

Gör så här:
Dela oxfilén i 200g portioner, krydda med salt och peppar. Bryn i stekpanna på hög värme på alla sidor. Ställ åt sidan.

Stuvad purjolök
Häll grädden i en kastrull tillsammans med lagerblad, timjan och hackad vitlök, reducera till ¾. Sila grädden och häll tillbaka i kastrullen, tillsätt den hackade purjolöken och koka tills den är mjuk, smaka av. Ställ åt sidan.

Guinnesshollandaisesås
Häll Guinnessen i en gryta och reducera till ungefär 1dl. Placera sedan äggulorna i en rostfri skål tillsätt Guinnessreduceringen och citronsaften och vispa över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad), tills den är fluffig och tjock, tillsätt sedan smörkuberna vispa sakta till en hollandaisesås.

Potatisrösti
Blanda ner den rivna potatisen i äggsmeten, kontrollera kryddningen. Pressa ut all vätska. Gör små kakor/plättar av potatisblandningen stek på medelvärme en gång på varje sida tills de får en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.

Garnering
Stek svampen i het panna tills den blir lätt brun, låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan svampen i den varma kalvköttsbuljongen.

Servering
Stek nu klar oxfilén i ugnen efter smak och önskemål.
Servera med stuvad purjolök, rösti, Guinnesshollandaise och svamp

Dela med dina vänner
Print Friendly