Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

Receptkreatör:

oxfilepepparsasServera perfekt stekt oxfilé med pepprig sås och krispig potatis. Vill du få ytterligare karaktär på såsen, blanda svartpepparen med rosé- och grönpeppar också!

För: 4 personer

Ingredienser
600 g oxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla® Klarifierat Smör

Pepparsås:
1 msk svartpepparkorn
1 gul lök
2 msk Arla® Svenskt Smör
1 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong
2 dl Arla Köket® syrad grädde 30%
½ tsk salt

Ugnsrostad potatis:
600 g potatis
Arla® Smör&rapsolja spray
250 g körsbärstomater
färsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58°, ca 20 min. Låt köttet vila minst 5 min innan det skivas.

Mortla pepparn grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och fräs ytterligare ca 1 min. Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften ca 15 min på medelvärme. Häll på den syrad grädden och koka ihop till önskad konsistens, 5-10 min. Salta.

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och dela potatisen, lägg i en ugnssäker form. Spraya smör-&rapsolja över potatisen.
Lägg på tomater och timjankvistar. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Salta och peppra.

Skiva köttet och servera med ugnsrostad potatis och pepparsås.

arla_logo

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly