Oxfilé med spanska smaker
Superläcker festrätt med oxfilé där allt samsas på en plåt. Gratinera med chilismör precis före servering.
För: 8 personer
Ingredienser
1⅕ kg oxfilé i bit
2 tsk salt
2 msk Arla® Svenskt Smör
2 kg blandade rotfrukter
4 dl rödvin
3 msk schalottenlökfond
3 tsk torkad timjan
2 tsk flingsalt
Chilismör:
150 g Arla® Svenskt Smör
2 tsk sambal oelek
2 pressad vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Salta och bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg rotfrukter och kött i en långpanna. Häll i rödvin och fond. Krydda med timjan. Stek i mitten av ugnen 30–40 min tills köttets innertemperatur är 55–60°.
Rör ihop chilismöret. Skiva köttet och lägg det ovanpå rotfrukterna. Strö över flingsalt och klicka på chilismöret. Sätt ugnen på 250°. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 min. Garnera ev med färsk timjan.