Skaldjurspaella

Receptkreatör:

paellaFör: 4 personer

Nedan recept är en inspiration från en fantastiskt god skaldjurspaella som bjöds på en Quinta i Salnésdalen, inte långt från det vineri där det mycket väl passande vinet Follas Novas Albariño växer och produceras. Mängden skaldjur kan naturligtvis justeras och ändras sinsemellan allt efter tycke och smak.

Ingredienser:
½ gul lök
½ dl persilja
2 dl vin
2 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 kg färska musslor (1 påse)
4 msk god olivolja
1 liten röd lök
5 st vitlöksklyftor
500 g räkor med skal
12 st Gambas med skal
250 g bläckfiskringar (eller små bläckfiskar)
4 dl långkornigt ris
400 g krossade tomater på burk (eller tärnade färska)
1 liter fiskfond (eller musselspad/fiskfond)
1 g saffran
Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj och skrapa musslorna under rinnande vatten. Släng de som inte sluter sig när man knackar på dem.

2. Blanda lök, persilja, vin, vatten och peppar i en stor kastrull. Koka upp och lägg ner musslorna, blanda om och lägg på locket. Koka rejält under lock i ca 3 min tills musslorna öppnat sig. Dra från värmen och låt stå i ca 5 min. Släng de musslor som inte öppnat sig.

3. Ta upp musslorna och ta ur dem ur skalen förutom några stycken som sparas som dekoration.

4. Sila av spadet och spara det till riskoket.

5. Skala cirka hälften av räkorna.

6. Fräs rödlök och vitlöksklyftor i lite av olivoljan i en wokpanna eller större stekpanna.

7. Lägg ner de oskalade räkorna samt de större räkorna i pannan och fräs dem hastigt. Lägg dem på ett fat.

8. Därefter fräses bläckfiskringarna hastigt i lite ytterligare olivolja. Lägg dem på ett fat.

9. Häll på resterande olivolja och fräs riset under omrörning. Häll på tomater, fiskfond och saffran. Dra gärna några varv med pepparkvarnen över riset också. Låt det hela puttra i ca 20 minuter eller tills riset är nästan klart.

10. Inför servering läggs skaldjuren (musslorna, de skalade räkorna, de frästa oskalade räkorna och bläckfisken) i paellan. Hetta upp det hela och krydda med salt och peppar efter egen smak.

Om receptkreatören

Dela med dina vänner
Print Friendly