Recept

Pizza Napoletana

Detta är den enkla och ursprungliga pizzan från Neapel, som lagats på ett vis i flera hundra år.

Gör såhär

Pizzadeg med durum

  1. Blanda jäst, vatten, honung, salt och olja i en degbunke, rör tills allt löst sig.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en jämn och smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 2 tim

Tomatsås till pizza

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör-&rapsolja.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka ca 30 min. Låt svalna

Montera pizzan

  1. Sätt ugnen på 275°. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem riktigt tunt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  2. Skiva tomaterna. Bred tomatsås på pizzorna och fördela tomaterna och basilikabladen över.
  3. Ringla på olja, peppra och strö över osten och salt. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.

(Tips från Tryffelsvinet: För dig som har en pizzasten och grill med lock är detta en höjdare att laga utomhus under sommarens varma dagar. Förvärm bakstenen på grillen. Lägg snabbt pizzorna en och en på stenen och lägg stenen på grillen. Baka ca 10 min på medelstark glöd under lock.)

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Pizza Napoletana

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60 + minuter

1 sats pizzadeg med durumvete
0.3 pkt jäst á 50 g
3 dl kallt vatten
1½ tsk flytande honung
1 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vetemjöl special
2 dl durumvetemjöl

1 sats tomatsås till pizza
1 burk krossade tomater á 400 g
1 gul lök
1½ msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
Arla Köket® Smör- & rapsolja
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
1 dl vatten
½ tsk salt

Topping
4 tomater
16 blad färsk basilika
2 msk olivolja
1 krm svartpeppar
5 dl Arla Familjefavoriter riven ost mozzarella
½ msk flingsalt

Bäriga och juiciga röda viner

bio

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

Rhône159 kr

2020 Beaujolais-Villages, Mommessin

Bourgogne199 kr

2020 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Toskana249 kr

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr