Rådjursfilé med potatiskaka

Receptkreatör:

radjur-0D5A9440

För: 4 personer

Ingredienser
800 g rådjursfilé
2 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Sås
1 morot
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
köttputs
1/2 dl portvin
1 msk tomatpuré
2 msk viltfond
5 dl vatten
2 msk Dansukker Farinsocker
1 kvist färsk timjan
1 tsk potatismjöl
salt, peppar

Potatiskaka
600 g potatis
1 tsk salt
1-2 krm svart- eller vitpeppar
3 dl riven ost med mycket smak
3-4 msk flytande margarin

Gör så här:
Putsa köttet, spara putset till såsen. Blanda salt, peppar och muscovadorörsocker. Gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg köttet i en plastpåse och låt vila över natten. Bryn köttet i matfett. Stek därefter färdigt köttet i 175 °C varm ugn i cirka 10 minuter. Låt köttet vila några minuter insvept i folie innan det skärs upp.

Grovhacka grönsakerna till såsen och fräs hacket samt köttputset i olja i en gryta. Tillsätt vinet och låt koka tills vinet nästan kokat bort. Rör i tomatpuré, fond, farinsocker, vattnet och timjan. Koka upp. Skumma väl. Koka tills det återstår cirka 3 dl. Sila bort grönsaker och köttrenset. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Skiva potatisen lövtunt och doppa skivorna i flytande margarin. Lägg skivorna i en smord eldfast form. Salta, peppra och strö riven ost mellan potatislagren. Grädda kakan i 175 °C i cirka 1 timme. Stjälp upp kakan och skär den i lagom stora tårtbitar vid serveringen.

Servera även någon kokt grönsak till t ex morötter och brysselkål.

Om receptkreatören

Socker passar bra i de flesta sorters matlagning. En liten nypa socker i grytan, dressingen eller marinaden rundar av aromen och lyfter fram smaken på dina råvaror. » Besök DanSukker
Dela med dina vänner
Print Friendly