Risotto al Prosecco

Receptkreatör:

Risotto-al-ProseccoFör: 4 personer

Ingredienser:

Grönsaksbuljong
2 gula lökar
2 selleristjälkar
2 morötter
3 kvistar bladpersilja
2 l vatten
1 msk grovt havssalt
10 svartpepparkorn
1 lagerblad

Risotto
2 ½ dl Carnaroli eller Arborioris
2 schalottenlökar
50 g smör
2 dl Prosecco
1 dl riven söt pecorino, parmesan eller västerbottenost
1 msk färsk timjan
2 msk pistagenötter
3 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här:
1. Börja med grönsaksbuljongen. Skala eller skölj alla grönsaker och dela dem i två bitar. Löken i 2 stora bitar, morötterna i 2 stora bitar osv.
2. Tillsätt kallt vatten, salt, peppar och lagerblad. Koka upp och låt koka i ca 30-45 minuter, vid behov skumma av buljongen.
3. När buljongen är färdig, ställ åt sidan med locket på så att den behåller värmen.
4. Finhacka schalottenlök och fräs den i smöret på medelvärme.
5. När löken är genomskinlig, häll i riset och fräs tills att allt fett är borta från botten av pannan.
6. Höj värmen, tillsätt Prosecco och fortsätt tillaga i 1 minut.
7. Sänk värmen och häll på buljong. Fyll på med buljong då och då så att du alltid täcker risotton med 2 cm vätska.
8. Ta 4 msk buljong och rör snabbt ihop med den rivna osten tills att du får en slät kräm.
9. Finhacka pistagenötterna.
10. Rosta pinjenötterna.
11. När risotton är klar, stäng av värmen och blanda i ostkrämen. Strö över timjan och pistage.
12. Garnera med de rostade pinjenötterna och nymalen svartpeppar.

Om receptkreatören

Jag som står bakom Al Dente heter Samantha Santambrogio–Öberg och är född och uppvuxen i Milano. När jag flyttade till Sverige ville jag bli hemmafru, och det blev jag också. Men för att sätta krydda på tillvaron började jag hålla matlagningskurser som fritidssysselsättning. Numera är det mitt jobb och jag älskar det! Varje kväll träffar jag trevliga människor och tillsammans lagar vi mat. Stämningen i köket är lagom högljudd och familjär. Precis som hemma i Italien. I våras gav jag ut min första kokbok och jag är även ansvarig utgivare för matmagasinet Al Dente, den enda tidningen i Sverige som bara skriver om italiensk mat och vin. I Al Dente hittar man gedigna basrecept, festmåltider, söta desserter och massa av pasta.
Dela med dina vänner
Print Friendly