Sommarens grillrecept

Receptkreatör:

Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs
Club sandwich med grillad kyckling och sallad
Grillad fläskkarré med gurkyoghurt och silverlök
Örtspäckad fläskfilé
Helgrillad lammentrecôte med vitlökssparris
Entrecôte med medelhavsgrönsaker
Passande viner till sommarens grillrecept



Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

sotadlaxVacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

För: 6 personer

Ingredienser
Laxen:
400 g laxfilé, mittenbiten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk cayennepeppar

Sveciamajonnäs:
100 g Kvibille® Svecia
1 dl Arla® vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja
½ tsk salt

Sallad:
2 huvuden gemsallad
1 kruka färsk körvel
1 kruka färsk dill
6 sardellfiléer
1 krm svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
50 g riven Kvibille® Svecia

Gör så här:

Laxen:
Dela laxen i 2 långa bitar. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten. Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.

Sveciamajonnäs:
Riv osten. Koka upp grädden och låt osten smälta i den. Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.

Plocka sallad och örter i mindre bitar. Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.



Club sandwich med grillad kyckling och sallad

clubsandwichEn variant på klassisk Club sandwich med grillad kyckling och lufttorkad skinka istället för bacon.

För: 4 personer

Ingredienser
500 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla® Smör-&rapsolja
200 g körsbärstomater
1 huvud romansallad
30 g rucola
4 skivor lufttorkad skinka
8 skivor formbröd, fullkorn

Senapssmör:
2 msk Arla® Smör-&rapsolja
1 tsk dijonsenap

Sås:
2 dl Arla® gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad färsk gräslök
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kyl ca 30 min. Pensla kycklingen med smör- &rapsolja. Salta och peppra. Rör ihop senapssmöret. Dela tomaterna i halvor och salladen i bitar. Grilla skinkskivorna bara på en sida ca 1 min. Låt svalna på hushållspapper. Grilla kycklingen över glöd 5-7 min på varje sida. Grilla brödet ca 1 min på varje sida. Skär kycklingen i skivor och skinkan i strimlor. Lägg 4 bröd, sallad och tomater på portionstallrikar. Lägg på kycklingen och klicka på senapssmöret. Strö över skinkan. Dela bröden som är kvar. Lägg på dem och klicka över såsen.



Grillad fläskkarré med gurkyoghurt och silverlök

grilladflaskkarreFläskkarré är det optimala grillköttet; gott, saftigt och lätt att lyckas med, dessutom till bra pris. De grillade citronerna ger en naturlig sötma. Receptet är skapat av Christian Hellberg.

För: 4 personer

Ingredienser
600 g fläskkarré i skivor
3 msk summer rub
150 g Castello® Burger Cheddar
½ gurka
2½ dl Arla Köket® turkisk yoghurt
½ dl hackad färsk mynta
1 tsk malen spiskummin
1 silverlök
1 bifftomat
1 huvud isbergssallad
3 små citroner
4 hamburgerbröd

Summer rub
½ dl mortlade korianderfrön
1 dl farinsocker
2 msk malen ingefära
2 msk torkad dragon
1 msk vitlökspulver
1 tsk malen gurkmeja
1 msk salt
½ msk chiliflakes

Gör så här:
Börja med att blanda samman ingredienserna till ruben. Det blir ganska mycket så förvara den i burk med lock så räcker den till fler grillfester.

Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den. Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med matyoghurt, mynta och spiskummin.

Skala och skiva löken. Skär tomaten i skivor. Dela och skölj salladen.

Gnid in köttet med 3 msk av ruben. Grilla köttet på hög värme och vänd ofta så att köttet inte blir bränt. Lägg på osten och låt den smälta. Dela citronerna och grilla snittytorna. Dela och grilla hamburgerbröden. Pressa grillad citron över köttet och lägg ihop bröden med sallad, lök, tomat och kött emellan. Servera med gurkyoghurten.



Örtspäckad fläskfilé

ortspackadflaskfileDenna fläskfilé är underbar bjudmat där rejäla kvistar av timjan och rosmarin ger mersmak. Servera med vackert grön örtsås. Låt gärna köttet vila 10 min innan servering.

För: 4 personer

Ingredienser
600 g fläskfilé
3 msk Arla® Smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk rosmarin

Grön honungssås:
1½ msk honung
rivet skal av ½ citron
2 krm salt
2 dl Arla® gräddfil

Till servering:
750 g potatis
100 g blandad grönsallad

Gör så här:
Börja med att tvätta eller skala potatisen och koka den i lättsalta vatten.

Dela köttet i 4 bitar. Skär ett snitt på längden i varje bit. Salta och peppra. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök och några kvistar timjan och rosmarin i köttbitarna. Fäst ihop med tandpetare. Pensla runtom med smör-&rapsolja. Grilla eller stek köttet ca 15 min.

Hacka hälften av timjan och rosmarin och mixa med honung, citronskal och salt. Rör ner gräddfilen. Servera köttet med såsen, potatis och sallad.



Helgrillad lammentrecôte med vitlökssparris

lammentrecoteAtt tillaga lammentrecote på grillen är enkelt och blir riktigt smakrikt. Grillad grön sparris blir gott tillbehör tillsammans med en klick sås.

För: 4 personer

Ingredienser
600 g lammentrecote
3- 4 kvistar färsk rosmarin
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
50 g Arla® Svenskt Smör
500 g grön sparris
1 stor vitlöksklyfta
2 dl Kelda® spansk mojo-rojosås

Gör så här:
Stick in rosmarinkvistar i köttet och gnid in hälften av smöret, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Grilla köttet runt om tills det är 54° för rött kött, 56° för rosa och 58° för genomgrillat kött. Låt vila i folie medan sparrisen tillagas. Grilla sparrisen runt om med resten av smöret i 5-10 min på grillfolie. Salta och peppra. Pressa över vitlök när ca 1 min återstår. Servera köttet i skivor med sparris och sås.

Tips:
Det går även bra att tillaga entrecote i ugn. Sätt ugnen på 125°. Bryn köttet runt om i smör i en panna. Lägg över i en ugnssäker form och stek till önskad innertemperatur. Låt vila i folie och skär upp i skivor.



Entrecôte med medelhavsgrönsaker

entrecotemedelhavMarinerad entrecote som grillas eller steks i kombination med en ljuvlig getostkräm och härliga grönsaker. En smidig bjudrätt där det mesta sköter sig själv i ugnen.

För: 4 personer

Ingredienser
600 g entrecôte

Marinad:
rivet skal och saft av 1 citron
2 tsk hackad färsk timjan
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl olivolja

Getostkräm:
50 g getost
2 dl Arla Köket® crème fraiche
1 tsk torkad rosmarin
1 krm salt
½ tsk honung
4 tomater
1 rödlök
1 paprika
1 zucchini
1 aubergine

Dressing:
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 krm chilipulver
1 kruka färsk basilika

Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden. Marinera köttet i hälften av marinaden 20 min. Mosa eller riv osten och rör ihop getostkrämen. Låt stå i kyl till serveringen.

Sätt ugnen på 225°. Dela tomaterna på mitten. Skala och skär rödlöken i 0,5 cm tjocka ringar. Dela paprikan i 4 bitar. Skala zucchini och aubergine och dela dem i grova bitar. Lägg grönsakerna på en plåt och rosta i mitten av ugnen 15-20 min. Blanda vinäger, olivolja, torkad chili, flingsalt och peppar och ringla över. Riv basilikan och strö över grönsakerna. Grilla eller stek biffarna 1-2 min på varje sida. Pensla dem med resten av marinaden. Servera med grönsaker och crème fraiche.



Passande viner till den lyxiga vårbuffén


2015 Simonsig Chardonnay (nr 2032)
2014 Crozes Hermitage BIB 2 liter (nr 2189)

arla_logo

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly