Sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger

Receptkreatör:

Sparris--och-SockerartssoppaFör: 4 personer

Sparris- och sockerärtssoppa:
1/2 gul lök
1 knippe sparris (250g)
150g sockerärtor
5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Krutonger:
2 skivor bröd (ca 60g)
25g smör
salt, svartpeppar, persillade

Topping:
50g färsk getost
4 sockerärtor

Gör så här:
1. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Skär sparris och sockerärtor till mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen och spara några sockerärtor till topping. Ha ner sparris och sockerärtor i kastrullen med löken och låt det fräsa i cirka 5 minuter tills det börjar torka till. Slå på vatten och låt det koka i 10 min.

2. Blanda i creme fraiche med grönsakerna och kör allt till en slät smet med en mixerstav. Ha eventuellt i mer vatten om den blir för trögflytande. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, värm under omrörning. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

3. Skär brödet till små tärningar. Smält smör i en stekpanna och ha ner brödtärningarna så de får suga i sig av smöret. Krydda ett varv och stek krutongerna gyllene och knapriga.

4. Finhacka de sista sockerärtorna. Skeda upp soppan i skålar och toppa med krutonger, smulad getost och hackade sockerärtor.

Madeleine Landley

Om receptkreatören

Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Till vardags jobbar hon som grafisk formgivare, skribent och fotograf. Hon skriver också recept för flertalet mat- och dryckessajter. » Besök Landleys kök
Dela med dina vänner
Print Friendly