Timjanstekt kalv med svartvinbärssky

Receptkreatör:

Stekt kalv med en god och vacker sås med svarta vinbär, istället för rödvinssås, som passar perfekt till kalvköttet och de glaserade rotfrukterna. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009

Antal portioner: 4

Ingredienser:

600 g kalvytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk Arla® Svenskt Smör
10 kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor

Rotfrukter:
4 persiljerötter
400 g mandelpotatis
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk vitt portvin
1 dl Arla® vispgrädde
vispgrädde 40%
2 msk hackad färsk persilja

Svartvinbärssky:
2 dl svarta vinbär
1 dl strösocker
1 dl vatten
50 g Arla® Svenskt Smör

 

Gör så här:

Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min. Låt köttet vila i minst 10 min. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly