Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Receptkreatör:

lammkotteLångsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna dillsmörsåsen i en skål bredvid.

För. 4 personer

Ingredienser

Timjanstekt lammentrecote:

500 g lammentrecote
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk Arla® Klarifierat Smör
3 msk hackad färsk timjan
rivet skal av 1 citron

Ugnsbakade tomater:
4 plommontomater
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm strösocker

Nötrostad blomkål:
1 huvud blomkål à 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Arla® Klarifierat Smör
pressad saft av 1 citron
½ dl hasselnötter

Reduktion:
1 hackad schalottenlök
½ dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
5 vitpepparkorn
1 msk dillfrön
250 g Arla® Klarifierat Smör
1 kruka färsk dill
3 äggulor
½ tsk salt

Gör så här
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor. Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim. Höj värmen till 150°.
Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka. Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min.
Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.

Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Värm det klarifierade smöret till ca 60°. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.
Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.

Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och dillsmörsåsen.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly