Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Receptkreatör:

torskryggKlassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

För: 4 personer

Ingredienser
600 g torskrygg
2 tsk salt

Vitvinssås:
3 schalottenlökar
2½ msk Arla® Svenskt Smör
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
3 dl Arla® vispgrädde
salt
saften av ½ citroner

Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1 tsk ättiksprit 12%
1 tsk salt

Till servering:
pressad potatisar
4 ansjovisfiléer
3 msk finhackad färsk gräslök

Gör så här
Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.

Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.

Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev.

Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.

Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och gräslök.

arla_logo

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly