Tryffelsvinets nyårsmeny 2018

Receptkreatör:

Vad kan vara viktigare en nyårsafton än att välja just riktigt bra årgångar på sina viner? Att det passar till maten! Vi på Tryffelsvinet har naturligtvis tänkt på allt, och avslutar våra mat- och dryckestips för året med en hel meny till nyårsaftonen. Gott nytt år!

Inled kvällen med lyxiga snittar och bubbel från Franciacorta

När man ska servera snittar till champagne eller annat bubbel så passar kanapéer med olika fyllningar perfekt. Snabbt och enkelt fixar du till dessa ljuvliga snittar.

Receptet gäller för 12 st

Ingredienser:
Laxkanapé
2 skivor formbröd
2 msk Arla® färskost naturell
½ msk senap
1 msk hackad färsk dill
2 skivor kallrökt lax

Räkkanapé
2 skivor formbröd
2 msk Arla® färskost naturell
1 tsk dijonsenap
½ msk färsk gräslök
50 g skalade räkor

Ostkanapé
2 skivor formbröd
1½ msk Arla® Svenskt Smör
½ ask krasse
4 skivor lagrad Arla Präst®

Gör så här:
Rör ihop färskost, senap och dill. Bred på brödskivorna, stansa ut 4 cirklar. Dela laxskivorna på mitten. Lägg på laxskivorna och garnera ev med dill. Blanda färskosten med dijonsenap och gräslök, bred på brödskivorna. Stansa ut 4 cirklar. Lägg på räkorna och garnera ev med gräslök. Klipp ner krassen i smöret, blanda och bred på brödskivorna. Stansa ut 4 cirklar. Lägg på osten och garnera ev med krasse.

Vinförslag: Ca’ del Bosco Cuvee Prestige

Den perfekta kombon: Toast med både kantareller och löjrom till fint fatad chardonnay

Ljuvlig kombo av två klassiska toasts. Kantareller och löjrom i ett härligt möte mellan skog och hav.

Antal portioner: 4

Ingredienser:
4 skivor formbröd
50 g Arla® Svenskt Smör
200 g kantareller
2 salladslökar
2 msk hackad färsk gräslök
salt och peppar
100 g löjrom
1 dl Arla Köket® ekologisk crème fraiche

Gör så här:
Stansa ut rundlar av brödskivorna ca 6 cm i diameter. Stek dem gyllenbruna i smör.Rensa svampen. Skiva salladslöken. Stek svampen i smör ca 5 min. Tillsätt salladslök och gräslök precis innan servering. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg svampen på brödet och spritsa eller klicka på löjrom och crème fraiche.

Vinförslag: Simonsig Chardonnay 2017 och Domaine Barraud Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes 2016

Toppa kvällen med toppårgångar och timjanstekt kalv

Stekt kalv med en god och vacker sås med svarta vinbär, istället för rödvinssås, som passar perfekt till kalvköttet och de glaserade rotfrukterna. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009

Antal portioner: 4

Ingredienser:
600 g kalvytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk Arla® Svenskt Smör
10 kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor

Rotfrukter:
4 persiljerötter
400 g mandelpotatis
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk vitt portvin
1 dl Arla® vispgrädde
2 msk hackad färsk persilja

Svartvinbärssky:
2 dl svarta vinbär
1 dl strösocker
1 dl vatten
50 g Arla® Svenskt Smör

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min. Låt köttet vila i minst 10 min. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.

Vinförslag: Andre Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2016 och Meerlust Rubicon 2015

Avsluta med moget årgångsportvin och drömmig chokladfondant

En riktig drömdessert som ska vara mjukt rinnig inuti. Chokladfondant går bra att förbereda och förvara i kyl tills den ska gräddas. Receptet har skapats av Andreas Hedlund, Årets Kock 2002.

Antal portioner: 4

Ingredienser:
75 g mörk choklad
75 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 ägg
1 äggula
2 msk vetemjöl

Till servering:
2 dl Arla® vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna lite
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sist äggulan. Rör i chokladen och mjölet.
Klicka ner smeten i smorda portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.
Stjälp upp på assietter och servera dem varma med körsbärssylt och lättvispad grädde.

Vinförslag: Cálem Colheita 1983

Dela med dina vänner
Print Friendly