Vårens hetaste sparrisrecept

Receptkreatör:

sparrisrecept

Sparris med lax och citron

En lyxig och lättlagad förrätt med lax och sparris som du svänger ihop på bara några minuter!

För: 4 personer

Ingredienser:
400 g färsk vit eller grön sparris
4 skivor kallrökt lax

Sås:
2 dl Arla Köket® minifraiche
1 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft
1 msk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skala den vita sparrisen med potatisskalare, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta träiga delen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 2 – 3 min för den gröna och 20 – 30 min för den vita. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Rör ihop såsen. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Lägg på laxen och klicka över såsen.

Passande vin:
Saint Bris Sauvignon (nr 70905, 105 kr)
Sancerre Les Boucauds (nr 79908, 175 kr)
Tom Grüner Veltliner (nr 75241, 119 kr)


Sparris med pocherat ägg och hollandaise noisette

En klassiker i ny tappning. Fungerar utmärkt som både förrätt och tillbehör till varmrätten. Med brynt smör får hollandaisen en nötig smak.

För: 4 personer

Ingredienser
½ kg grön sparris
4 ägg
½ tsk salt
1 msk ättiksprit 12%
skalet av ½ citron
½ dl hackade rostade hasselnötter
½ dl plockad körvel

Hollandaise:
200 g Arla® Svenskt Smör
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk pressad citron
1 krm salt

Gör så här:
Börja med såsen. Bryn smöret i en kastrull, häll av och låt svalna något. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt. Knäck äggen och häll ner i kokande saltat vatten med ättika. Låt sjuda ca 4 min. Ta upp äggen med en hålslev och lägg på ett fat. Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg upp direkt på fat. Klicka såsen på sparrisen, toppa med äggen, citronskal, nötter och körvel.

Passande vin:
Saint Bris Sauvignon (nr 70905, 105 kr)
Sancerre Les Boucauds (nr 79908, 175 kr)
Tom Grüner Veltliner (nr 75241, 119 kr)


Sparris med brynt äggsmör

Sparris med brynt smör, hackat ägg och sardeller blir till en fantastisk förrätt. Servera gärna sparrisen tillsammans med ett gott bröd.

För: 4 personer

Ingredienser
500 g vit och grön sparris

Brynt äggsmör
1 schalottenlök
100 g Arla® Svenskt Smör
1 kokt ägg
3 sardellfiléer
1 dl hackade örtkryddor, t ex körvel, krasse, dill och dragon
1 tsk pressad citron
peppar

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Bryn smöret gyllenbrunt tillsammans med löken. Skala och grovhacka ägget. Hacka sardellerna. Vispa smöret över kallt vattenbad tills det blir vitt och poröst. Tillsätt sardeller, ägg och örtkryddor. Smaksätt med citronsaft och peppar. Skala ev sparrisen och koka den i saltat vatten 3-5 min. Häll av vattnet. Servera sparrisen varm med smöret, sallad och surdegsbröd eller bröd krutonger.

Tips: Ta bort sardellerna från smöret om du vill göra en vegetarisk rätt.

Passande vin: Simonsig Chardonnay (nr 2032, 89 kr)

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly