Lyxig viltpizza med älg- och renskav

Receptkreatör:

viltpizza1Till pizzan, som utklassade de flesta köpepizzor, så drack vi den smakrika 2014 Simonsig Cape Blend vars karaktär och härliga mogna frukt mötte upp rökigheten från chipotlepastan i pizzasåsen, de härliga viltsmakerna och krämigheten från osten.

Fyllning:
½ röd lök
15 färska champinjoner, skivade
100 gram förvällda kantareller
150 gram renskav
150 gram älgskav
6-8 dl riven mozzarellaost
1 burk pizzasås från Mutti
1 tsk chipotlepasta

Pizzadeg:
25 gram jäst
3,75 dl vatten, fingervarmt
3 msk olja, olivolja eller rapsolja
0,75 tsk salt
9,5 dl mjöl

Tillagning pizzadeg:
Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten.
Tillsätt sedan olja och salt. Tillsätt mjöl successivt.
Knåda degen tills den är smidig och fin. Degen kan tyckas vara lite kletig.
Låt sedan degen jäsa i 30-60 min (60 min för bästa resultat, 30min går ifall man har ont om tid).

Tillagning pizzan:
Dela pizzadegen i 4 delar och forma varje del till en bulle. Använd därefter handflatan för att trycka ut pizzadegen (på ett mjölat underlag) och forma den till en rund och tunn pizza.
Blanda därefter chipotlepastan och pizzasåsen. Vi tillsätter chipotlepastan för att få ett litet bett i såsen, men framför allt för att få till en god rökig karaktär. Bred därefter ut en dryg deciliter av pizzasåsen på pizzan med baksidan av en sked. Lägg därefter på ungefär 1,5-2 dl av den rivna mozzarellan och toppa sedan med skivade champinjoner, kantareller och älg- samt renskav.
Grädda i mitten av ugnen, 225 – 250 grader i 10 -15 min.

Om receptkreatören

Dela med dina vänner
Print Friendly