Så här beställer du vin

2008 Thiénot Cuvée Garance (nr 92676) – Champagne Thiénot

garance2008

599,00 kr

Thiénot Cuvée Garance är ett elegant, komplext, läckert vin med härlig energi och toner av gula äpplen, citrus och mineraler. Världsklassvin och 93 p!

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Champagehuset Thiénots historia började 1976 då Alain Thiénot köpte sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger. Han var champagnemäklaren som tröttnade på livet i sta’n och längtade tillbaka till sina rötter – jorden och vinmakningen i Champagne – där hans pappa var engagerad chef hos ett annat champagnehus. 1985 grundades hans eget champagnehus och 1988 lanserades den första champagnen på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bl.a. renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 m under marken i Reims.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Alain sköter vingårdarna med sina barn, Garance och Stanislas, och tillsammans arbetar de långsiktigt med utvecklingen av champagnehuset. Alain Thiénot är mycket noggrann med detaljerna. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Hans motto är: ”En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet”.

Thiénot Cuvée Garance är en Blanc-de-Noirs och gjord på enbart Pinot Noir. Druvorna kommer främst från vingårdar i Aÿ, Mailly-Champagne och Avenay-Val-d’Or, uteslutande från Thiénots egna vingårdar. Vinet har vilat på sin jästfällning i 8 år vilket ger ett härligt djup och stor smakrikedom. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör. Den ska drickas i stora klunkar för maximal njutning! Detta vin har fått 93 poäng av Dina Viner och klassats som ett världsklassvin. Vinet säljs i en snygg presentkartong!

Doft

Typisk brödig doft med inslag av elegant frukt som lime, citron, grapefrukt, ostronskal och rökiga mineraler.

Smak

Elegant, komplex, läcker smak med härlig energi och toner av gula äpplen, citrus och mineraler samt mängder av små, fina bubblor. Fräsch fruktsötma i eftersmaken.

Lagring

Bäst 2017-2027

Mat

Perfekt som aperitif, till patéer, lättare tapas som salami och lufttorkad skinka samt till milda rätter av skogssvamp, fisk, kyckling och vitt kött. Kan även njutas till färsk frukt.

Tips

Kyl champagnen till 4-5 grader och låt den sedan stå i glaset i 5 minuter innan avnjutning. Då hinner moussen lägga sig och smak och doft framträder på ett fantastiskt sätt!

Dela med dina vänner