Så här beställer du vin

2009 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (nr 75532) – Joh Jos Prüm

329,00 kr

 

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese är ett elegant vin från en av Mosels topproducenter med härligt ren frukt och mineral. Mycket lång avslutning med en fräsch fruktsötma.

Beställ här

Familjen Prüm har funnits i Mosel sedan 1700-talet, men det var runt tiden efter första världskriget som världen fick upp ögonen för denna stjärna. De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra och viner som kräver lång tid i källaren. De äger del i flera berömda vingårdslägen bl.a. Wehlener Sonnenuhr (6 ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 ha).m

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har en djup, rik jordmån. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner med enorm potential. Manfred Prüm, som nu är vinmakare, fortsätter att göra vinerna i denna lagringsdugliga stil.

Vintern 2009 var förvånansvärt kall med grader ner mot -18 C vilket innebar att våren startade sent. Men sedan kom sommarlika temperaturer runt påsken vilket gjorde att de första knopparna visade sig redan två veckor innan de normalt gör. Säsongen avslutades med näst intill perfekt väder från mitten av oktober till mitten av november, vilket gjorde att druvorna uppnådde en perfekt mognad med mycket aromer samtidigt som syran kunde behållas. Vinet fick 17,5/20 poäng av Jancis Robinson och 91 poäng av Per Bill i Dina Viner.

Doft

En djup och inbjudande doft av grapefrukt, melon, ananas och äpple. Här finns också en fin blommighet, mineraler och en aning honung.

Smak

Fyllig, öppen smak med härlig och ren frukt och mineraler. Inslag av äpple, grapefrukt och exotisk frukt som ramas in av en väl integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en elegant fruktsötma.

Lagring

2016-2030

Mat

Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, samt till rätter av skaldjur, fisk och kyckling med lite sting.

Tips

Serveras vid 10 grader.

Dela med dina vänner