Så här beställer du vin

2009 Naturalis Historia Taurasi (nr 93054) – Mastroberardino

2009 Naturalis Historia

359,00 kr

Naturalis Historia är ett lovande vin med stor kraft, packat av mörk frukt, kryddor, kaffe, lakrits, kastanjer, mineraler och fat. 93 poäng och fynd!

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.

Naturalis Historia Taurasi producerades för första gången 1997 på Mastroberardinos 65 Ha stora vingård i Mirabella Eclano. Vinet klassificerades från början som Irpinia IGT och var ett projekt där de korsade druvorna Aglianico och Piedirosso. Efter några år gick de över till att bara använda Aglianico och vinet blev då klassificerat som Taurasi DOCG. Druvorna kommer från den äldsta vingården och mest exklusiva växtplatsen (cru) av alla Matroberardinos Taurasi-viner och är idag en juvel i Mastroberardinos krona som fått höga poäng i både Italien och internationellt. Jordmånen består av djupa, vulkaniska jordar med lager av lera och lite kalksten. De pressade druvorna får en lång maceration med skalen i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras i 24 månader i barriquer av fransk ek och därefter på flaska. Per Bill i Dina Viner har gett vinet hela 93 poäng och fyndstämpel!

Doft

Komplex, tät ännu inte fullt utvecklad doft med massor av mörk frukt, kryddor, kaffe, lakrits, kastanjer, mineraler och fat.

Smak

Ett vin med stor koncentration och kraft men visar i nuläget bara upp en del av den stora potential som finns. Tonerna från doften hittas igen i den långa smaken. Här finns kraftiga tanniner som kommer att mjukna med lagring.

Lagring

Bäst 2018-2030

Mat

Detta vin skall njutas till kraftfull mat som grytor, vilt och lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn.

Tips

Kan avnjutas nu om du luftar i karaff i 3-4 timmar.

Dela med dina vänner