Så här beställer du vin

2010 Château Gloria (nr 96726)

gloria

698,00 kr

Château Gloria från toppårgången 2010 är fruktig, komplex och något utvecklad med inslag av ceder, fruktkaka, crème de cassis, körsbär, choklad och kryddor.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Medan många av egendomarna i Médoc har en lång historia, är det tvärtom för Château Gloria. Denna relativt unga egendom föddes 1942 när Henri Martin köpte 6 Ha som tidigare hört till Château Beychevelle. Henri Martin själv föddes på den lärliggande vinegendomen Château Gruaud Larose och därmed förseglades hans öde att jobba med vin. De 6 hektaren utökades så småningom till att bli Château Gloria som idag är en 55 Ha stor egendom, där även några vingårdar i Pauillac ingår. Château Gloria sköts numera av Jean Louis Triaud som också driver systeregendomen Château Saint-Pierre.

Jordmånen består av väldränerade grusjordar, sand och lera. 2016 genomfördes en rejäl upprustning av vineriet och druvorna jäser i 76 olika tankar av rostfritt stål. Vinet lagras sedan 14 månader i franska ekfat, varav 40% nya. Detta är slottets förstavin och karaktäriseras av en lättare, mer elegant stil. Det kan oftast drickas ganska ungt, men åldras också riktigt fint för den som vill ge vinet några år i källaren. Denna årgång – en klassiker – har fått toppbetyg av Robert Parker med hela 93 poäng!

Doft

Fruktig, komplex, något utvecklad doft med inslag av ceder, fruktkaka, crème de cassis, körsbär, choklad och kryddor.

Smak

Fruktig, läskande och välbalanserad smak med toner som känns igen från doften. Vinet har en fin struktur och bra syra. Lång och angenäm eftersmak.

Lagring

Bäst 2017-2027

Mat

Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till eleganta grytor och stekar.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff innan servering.

Dela med dina vänner