Så här beställer du vin

2014 Radici Taurasi (nr 99366) – Mastroberardino

299,00 kr

 

Radici Taurasi är ett vin med stor kraft som kommer att utvecklas fantastiskt. Massor av mörk frukt, inslag av choklad, kryddor och välintegrerade fat.

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på magnifik havsutsikt och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen var länge den enda kvalitetsproducenten i södra Italien och tog initiativet att jobba för kvalitetsdruvor på Kampaniens stolthet: aglianicodruvan.

Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di Tufo.

Radici Taurasi är gjord på noga utvalda aglianicodruvor från de bästa lägena och är lagrat 24 månader på franska barriquer och slavonska ekfat samt 24 månader på butelj. Det här är verkligen ett kraftpaket som ännu är ganska ungt och helst ska lagras några år innan du korkar upp, även om vinet kan avnjutas nu om du luftar ordentligt i karaff.

Doft

Stor och tät, ännu ung doft med toner av körsbär, mörka plommon, fat, choklad, oliver och torkade kryddor.

Smak

Ung och koncentrerad smak med kraftiga tanniner, pigg syra och fyllig fruktighet som avslöjar att vinet vinner ytterligare på lagring. Lång sammansatt eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2033

Mat

Servera till kraftfull mat som grytor, vilt och lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn. Lagrade hårdostar är också gott till.

Tips

Kan avnjutas nu om du luftar i karaff i 3-4 timmar.

Dela med dina vänner