Så här beställer du vin

2015 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes (nr 71477) – Amiot Guy & Fils

chassNV

425,00 kr

Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes från Amiot är ett elegant vin med bra längd, citrustoner, mogna gröna äpplen, härliga mineraler och liten smörighet.

Köp på Systembolaget

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er crulägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas.

Under 1930- och 1940-talet har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknads-ansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

2015 är en mycket fin årgång där härlig koncentration och elegans är kännetecken som hörs bland vinmakarna. Här finns också en intensiv mineralitet och fruktighet med kännbar syra som borgar för att vinet klarar flera år i källaren. Det här är en domän att hålla ögonen på där man får mycket vin för pengarna!

Doft

Härliga mineraltoner med inslag av våt sten, citrus och akaciahonung möter näsan. Elegant och frisk doft med utvecklad frukt och väl avvägd ekfatston.

Smak

Smaken är elegant med citrustoner och mogna gröna äpplen och liten smörighet. Bra längd och härlig syra som matchas av mogen citrusfrukt och krispiga mineraler.

Lagring

Bäst 2017-2023

Mat

Fisk- och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner