Så här beställer du vin

2015 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (nr 79121) – André Brunel

299,00 kr

Les Cailloux är ett koncentrerat, komplext och elegant vin med toner av solmogna röda bär, franska örter, lakrits och diskreta ekfat.

Munskänken: 17+ Ett högklassigt vin, vinet är mer än prisvärt

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!
Vi har precis lanserat årgång 2016, så både årgång 2015 och 2016 finns nu ute i butikerna.

Beställ här

Av ett gammalt dokument får man veta att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare, har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av Grenache, men här finns också Mourvèdre, Syrah och en mindre del Cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för distriktet.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Delar av stjälkarna på Grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få aningen luftkontakt före jäsningen, och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenache och Mourvedre lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan Syrah lagras i ekfat som har använts en eller två gånger tidigare. Sedan 1988 filtrerar de inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

Dina Viner: 94 poäng och ”Superfynd”!
Robert Parker: 92 poäng

Munskänken: 17+ Ett högklassigt vin, vinet är mer än prisvärt

Doft

Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och en diskret ekfatston.

Smak

Vinet är mycket smakrikt med inslag av mogna röda bär, mogna färska örter och en aning fat. Ett koncentrerat, komplext och elegant vin en generös kropp och en lång eftersmak med mineraltoner.

Lagring

Bäst 2018-2028

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxfe, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner