Så här beställer du vin

2015 Saint-Aubin 1er cru En Remilly (nr 76610) – Hubert Lamy SLUTSÅLT

Remilly

499,00 kr

Saint-Aubin 1er cru En Remilly från Hubert Lamy är ren och elegant, full med härliga mineraler och inslag av inslag av citrus och exotisk frukt.

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena ”Les Frionnes” och ”En Remilly”. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han introducerat större fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna för att bevara den rena frukten i vinerna. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas musten över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

2015 är en av de bästa årgångarna på 2000-talet med elegant, koncentrerad frukt, härlig energi och rena mineraltoner. Saint-Aubin 1er cru En Remilly är sannerligen ett snäpp vassare än andra 1er cruer med sin kristallklara renhet och fantastiska mineralitet. 91-93 poäng av Robert Parker!

Doft

Ren och elegant doft full med härliga mineraler och inslag av citrus och toner av mer exotisk frukt som ananas och mango.

Smak

Smaken är ren och fräsch med härliga syror, mineral och fruktiga inslag av citrus och exotisk frukt. Väl sammansatt med härligt syrligt avslut som hänger kvar länge i munnen. Imponerande!!!

Lagring

Bäst 2019-2026

Mat

Perfekt till skaldjur i alla former, eleganta fiskrätter eller varför inte en lättare kycklingrätt. Milda hårdostar är också gott till.

Tips

Servera kylskåpskall och låt stå i glaset 5 minuter före avnjutning.

Dela med dina vänner