Så här beställer du vin

2015 Saint-Aubin ‘La Princée’ (nr 70436) – Hubert Lamy

LaPrincee

329,00 kr

Minsta beställning är 3 flaskor!

Saint-Aubin 'La Princée' är en stilren vit bourgogne med härliga syror, mineraler, fat och toner av päron, gröna äpplen, lime och vita blommor.

Beställ här

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena ”Les Frionnes” och ”En Remilly”. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna för att bevara den rena frukten i vinerna. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas musten över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Det här är ett mycket välgjort och prisvärt vin. Saint-Aubin ‘La Princée’ är det lite enklare kommunvinet som vittnar om att man på den här nivån kan göra riktiga fynd.

Doft

Ren och elegant doft med härliga mineraltoner och inslag av päron, gröna äpplen, lime, vita blommor och fina fat.

Smak

Smaken är ren och fräsch med härliga syror, mineral och fruktiga inslag av citrus, nektarin och päron. Väl sammansatt med fin inramning av ekfat och ett härligt syrligt avslut som hänger kvar länge i munnen.

Lagring

Bäst 2017-2022

Mat

Perfekt till grillad fisk, höstens krabba men även fågel i olika former.

Tips

Servera kylskåpskall och låt stå i glaset 5 minuter före avnjutning.

Dela med dina vänner