Så här beställer du vin

2008 Thiénot Brut Vintage (nr 77187) – Champagne Thiénot

465,00 kr

2008 Thiènot Brut Vintage har en rund, fyllig, läcker smak med härlig energi och inslag av päron, persika, citrus, äpple, blommor, mandel och mineraler.

Champagehuset Thiénots historia började 1976 då Alain Thiénot köpte sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger. Han var champagnemäklaren som tröttnade på livet i sta’n och längtade tillbaka till sina rötter – jorden och vinmakningen i Champagne – där hans pappa var engagerad chef hos ett annat champagnehus. 1985 grundades hans eget champagnehus och 1988 lanserades den första champagnen på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bl.a. renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 m under marken i Reims.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Han sköter vingårdarna med sina barn, Garance och Stanislas, och tillsammans arbetar de långsiktigt med utvecklingen av det yngsta stora champagnehuset. Alain Thiénot är mycket noggrann med detaljerna. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Hans motto är: ”En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet ”.

60% av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvalitén. 2008 Thiénot Brut Vintage har vilat på sin jästfällning i 8 år vilket ger ett härligt djup och stor smakrikedom. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör. Den ska drickas i stora klunkar för maximal njutning! Detta vin har fått 92 poäng av Dina Viner och klassats som ett världsklassvin. Det här är ett vin som inte bör missas!

Doft

Typisk brödig doft med inslag av solmogen frukt som päron, persikor, citrus, äpplen, blommor, mandel och härliga mineraler.

Smak

Rund, fyllig, läcker smak med härlig energi, massor av frukt, mandel och mineraler samt mängder av små, fina bubblor.

Lagring

Bäst 2017-2027

Mat

Perfekt som aperitif, till patéer eller avokado- & räkcocktails, till lättare tapas som salami och lufttorkad skinka samt till milda rätter av fisk, kyckling och vitt kött. Kan även njutas som dessert till färsk frukt.

Tips

Kyl champagnen till 4-5 grader och låt den sedan stå i glaset i 5 minuter innan avnjutning. Då hinner moussen lägga sig och smak och doft framträder på ett fantastiskt sätt!

Dela med dina vänner