Så här beställer du vin

2010 Thiénot Cuvée Garance (nr 92321) – Champagne Thiénot

669,00 kr

Thiénot Cuvée Garance har fått sitt namn efter Alains dotter Garance och är ett av husets två prestigeviner. Garance en Blanc de Noirs gjord på enbart pinot noir.

Thiénot startades så sent som år 1985, vilket gör dem till ett av de yngsta champagnehusen.  Alain Thienot var från början champagnemäklare, men tröttnade på stadslivet och ville ut i vingården och in i vineriet. I slutet av 70-talet köpte han därför sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger och år 1989 senare lanserades han sin första champagne på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bland annat renovera den över två kilometer långa vinkällaren som ligger tolv meter under marken i Reims.  Sedan år 1992 har de även ett vineri i Taissy, där även kontoren ligger.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Vingårdarna sköts av Alain och hans två barn Garance och Stanislas. 60 procent av druvorna till Thiénots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvaliteten.

Thiénot Cuvée Garance har naturligtvis fått namnet efter Alains dotter Garance och är ett av husets två prestigeviner (det andra är en Blanc de Blanc som fått namnet från sonen Stanislas). Garance en Blanc de Noirs gjord på enbart pinot noir. Druvorna kommer från Thiénots (Grand cru och Premier cru) vingårdar i norra och södra Montagne de Reims: Aÿ, Cumières, Rilly-la-Montagne samt en del från Les Riceys. En årgångschampagne ska ha lagrats minst tre år med sin jästfällning innan degorgering. Detta vin har lagrats åtta år på sin jästfällning, i källaren i Rue des Moisson.

Johan Edström på Vinbanken hyllar vinet med orden ”Champagne Thienot Garance 2010 har först en neutral doft men växer snart fram till en elegant fin champagne med alla toner man vill hitta, bröd, citrus, ostronskal, sten och aningen rökighet. Smaken är torr och stram och mycket komplex med citrus, gula äpplen och mineraler, allt i en mycket elegant förpackad stil. Lång och god eftersmak. Kan lagras länge.”

Doft

Komplex doft med viss utveckling och maffiga toner av citrus, rostat bröd, tropisk frukt, rostade nötter, nougat och mineral.

Smak

Torr, frisk och generös smak med fint integrerad mousse och samma fina aromer som finns i doften. Lång och nyanserad avslutning.

Lagring

Bäst 2019-2025.

Mat

Perfekt som aperitif och även ljuvlig som partner till eleganta fisk-och skaldjursrätter samt fräsch och uppfriskande till rätter med mycket fett eller vitt kött.

 

Dela med dina vänner