Så här beställer du vin

2014 Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S (nr 92133) – Simonnet-Febvre

185,00 kr

 

2014 Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S från Chablis är ett mousserande vin gjort på på pinot noir och chardonnay. Vinet har en fin syra och bjuder utvecklade och nyanserade toner såsom röda äpplen, rostat bröd, nötter och mineral.

Chablisproducenten Simonnet-Febvre grundades 1840 och började med att göra av mousserande viner. Idag är de en av få producenter i Chablis som gör mousserande vin, men nu för tiden producerar man också klassiska, stilla viner. Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S 2014 är gjort på 70 %chardonnay och 30 % pinot noir från rankor som växer på den klassiska Kimmeridge-jorden. Klimatmässigt påminner vingårdarna mycket om Champagne. Vinet har fått ligga 36 månader på sin jästfällning och dosagen är 6 g/l. Årgång 2014 blev strålande i Chablis.

Simonnet-Febvre äger idag vingårdar i Chablis, Chablis 1er cru Mont de Milieu och Chablis 1er cru Les Preuses. De har även gårdar i Yonne som ligger lite längre västerut. Dessa förstördes under 1800-talet av vinlusen men har återuppbyggts på 1900-talet. Vinhuset köptes ut 2003 och drivs idag av Jean-Philippe Archambaud.

Doft

Lätt utvecklad doft med toner av röda och gula äpplen, nougat, rostat bröd, citronskal och mineral.

Smak

Torr, krämig, frisk smak med toner röda äpplen, citrus, kex, rostat bröd, nötter och mineral.

Lagring

2019-2022

Mat

Serveras som fördrink eller till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Dela med dina vänner