Så här beställer du vin

2012 Cuvée Royale Blanc de Blancs (nr 77347) – Simonsig

189,00 kr

Cuvée Royale är ett prisbelönt mousserande vin från Sydafrika som är lagrats fem år på jästfällningen och utvecklat delikat mousse och inbjudande toner av äpplen och brioche.

Beställ här

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika. Deras viner åtnjuter många internationella och nationella utmärkelser, vilket är en bekräftelse på att de aldrig ger avkall på kvalitén!

Simonsig var först i Sydafrika år 1971 med att göra mousserande vin enligt den traditionella metoden, som i Sydafrika kallas Méthode Cap Classique. Efter en studieresa som Johan Malan gjorde till Champagne 1990 föddes idén till att göra en Blanc de Blancs av hög kvalité på chardonnay och 1992 blev den verklighet. Alla druvorna till Cuvée Royale plockas för hand i små korgar och genomgår därefter en noggrann selektering innan de genomgår en försiktig pressning. Vinet jäser i ståltank för att bevara frukten så bra som möjligt. Vinet vilar i minst 5 år på sin jästfällning i flaska innan det degorgeras.

Doft

En inbjudande fruktig och brödig doft med goda toner av rostat bröd, brioche, gula och röda äpplen, gula plommon, satsumas, kryddor och rostade mandlar.

Smak

Cuvée Royal har en torr, frisk start med smaker av mogen citrus, gröna äpplen, gula plommon och smördeg som får toner av nötter och rostat bröd när det gräddas. Moussen är delikat med små, fina bubblor. Vinet har ett uppfriskande, smakrikt och brödigt och torrt avslut.

Lagring

Bäst 2019-2023. Vinet kan njutas redan i dag, men kan också mycket väl lagras några år för större komplexitet och för att få njuta mer utvecklade toner.

Mat

Perfekt till havskräftor, räkor, krabba eller hummer.  

Dela med dina vänner