Så här beställer du vin

2017 Lacrimarosa (nr 94040) – Mastroberardino

lacrimarosa

129,00 kr

Lacrimarosa är ett mycket imponerande rosévin med frisk syra och härligt ren och fräsch frukt, örtiga inslag och seriös struktur.

Köp på Systembolaget

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på magnifik havsutsikt och maffiga vulkanhöjder. Området är idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen var länge den enda kvalitetsproducenten i södra Italien och tog initiativet att jobba för kvalitetsdruvor på Kampaniens stolthet: aglianicodruvan.

Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di Tufo.

Lacrimarosa är Mastroberardinos rosévin gjort på aglianicodruvor som pressats varsamt för att få fram en klar och aromatisk must. Det har en fin balans och fräschör och uttrycker både terroir och husstil. 2008 Lacrimarosa utsågs till Italiens bästa rosévin av Luca Marconi. Årgång 2017 är ett mycket fint exempel på deras kvalitetsarbete bara blir bättre och bättre för varje årgång.

Doft

Ren och fräsch doft med ungdomliga toner av röda bär, stenfrukt, citrus, örter och mineral.

Smak

Torr och elegant smak med seriös struktur och en läskande syra. Vinet har en välbalanserad avslutning med somriga toner av röda bär och örtiga inslag.

Lagring

Bäst 2018-2020

Mat

Ett användbart vin till traditionell italiensk antipasti, men även till krämiga pasta- och risottorätter samt kyckling, skaldjur och fisksoppa. Riktigt bra buffévin och förstås ypperligt på egen hand.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner