Så här beställer du vin

2016 Galets Rosé (nr 76924) – Mourgues du Grès

Ekologiskt GaletsRose

117,00 kr

Säljs i låda om 6 flaskor!

Galets Rosé är fräsch och fyllig med inslag av hallon och jordgubbar. Fin mineralton som balanserar frukten och en liten nypa svartpeppar i bakgrunden.

Antal

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar som ligger nära floden Rhône som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. Mycket därför att vinerna håller en oerhört hög kvalité och är personliga och karaktärsfulla. François som är agronom, ingenjör och oenolog har under en tid arbetat på slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här.

Galets Rosé är en härligt sydfransk blandning som tillhör det bästa som görs i regionen. Vinet har fått sitt namn från de stora stenar, galets som på lokal dialekt även kallas grés, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet är fylligt med en mineralig och lite örtig ton och alltså en perfekt partner även till maten. Huvuddruvan är Syrah men det finns även lite Grenache. Den kända vingurun Robert Parker ger konstant detta vin höga poäng vilket är mycket ovanligt för en rosé. 2016 är den bästa årgången för rosé på hela 2000-talet så det här är ett vin som inte bör missas!

Doft

Fräsch och ganska yppig frukt med vilda jordgubbar, hallon och krusbär.

Smak

Fräsch och fyllig med inslag av hallon och jordgubbar. Fin mineralton som balanserar frukten och en liten nypa svartpeppar i bakgrunden.

Lagring

Bra nu och 1 år framåt, 2017-2018

Mat

Ett mycket mångsidigt vin som fungerar till såväl fördrinken som till maten. Perfekt partner till sallader, grillad fisk och kyckling men fixar även fläskfilén.

Tips

Servera kylskåpskallt!!!

Dela med dina vänner