Så här beställer du vin

Rosé Special (nr 75820) – Mourgues du Grès

Ekologiskt roselada2

750,00 kr

Rosé Special från Mourgues du Grès ger dig möjlighet att prova tre olika ekologiska roséviner av hög kvalitet i tre olika stilar från södra Frankrike.

 

Beställ här

Sommaren är här och det är högsäsong för trevligt umgänge med festliga roséviner! Svenskarna har blivit ett roséälskande folk, och nu är det glädjande nog mer kvalitativa viner som står i fokus. Bland dessa finns en helt ny värld av underbara dimensioner att upptäcka och fler och fler av dessa kommer till Sverige.

Château Mourgues du Grès drivs av François och Anne Collard. Egendomen omfattar 35 hektar och ligger i nedre Costières de Nîmes. François är agronom, ingenjör och oenolog har under en tid arbetat på slottet Lafite-Rothschild och kom tillbaka till familjegendomen med ett vision om vilja återspegla Costières de Nîmes terroir. Jordbruket bedrivs ekologisk och hållbart sedan 2004 och sedan 2015 bedriver man alltmer naturlig vinfiering utan svavel. Rosé Special innehåller tre olika ekologiska roséviner i tre olika stilar, vilket gör att du kan variera efter mat och tillfälle eller bjuda in till roséprovning.

Lådan innehåller totat 6 buteljer:

2 buteljer 2017 Fleur d’Eglantine

Fleur d’Eglantine har fått sitt namn från den vackra vildrosen Eglantine som har samma vackra lätt rosa färg som vinet. Finstämd elegans är nyckelordet för denna pärla som är gjord på druvorna grenache, mourvèdre och syrah. Du hittar inslag av blommor, citrus och röda bär i doften, röda vinbär och jordgubbar i smaken och kommer att imponeras av den friska, fräscha och eleganta stilen. Passar perfekt som aperitif men även till grillade fiskrätter som tonfisk eller en fräsch kycklingsallad. Vinet är även en utmärkt partner till smakrika asiatiska rätter.

3 buteljer 2017 Les Galets Rosé

Les Galets Rosé är ett kraftfullt vin där huvuddruvan är syrah (50 procent) med en liten del grenache (40 procent) och en gnutta mourvédre (10 procent). Druvorna får jäsa tillsammans. Vinet får ligga på jästfällningen i ungefär en månad och lagras sedan i ståltank under två månader utan att genomgå malolaktisk jäsning. Inget svavel tillsätts under vinifieringen, men en del tillsätts innan buteljering. Vinet har fått sitt namn från de stora stenar – galets – som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Galets Rosé passar perfekt till fördrinken med lite plock i form av hårdost, charkuterier eller nötter i olika former. Trevlig partner till maten och gärna tillsammans med grillad kyckling, laxspett eller fläskkött.

1 butelj 2016 Capitelles de Mourgues Rosé

Hos Mourgues du Grès gör man även en mycket liten kvantitet av ett unikt rosévin som heter Capitelles des Mourgues. Vinet är gjort på särskilt utvalda druvor från en specifik vingård, Argence, med mourvèdre från gamla vinstockar som dominerande druva, men det finns även med syrah och grenache. Det är varsamt macererat i tank för den röda färgen och karaktär, sedan lagrat i fyra månader på ekfat. Vi hittar här ett kraftfullt rosévin i den högre skolan med fatkaraktär vilket är ovanligt. Det är fascinerande att hitta denna koncentration parat med en friskhet. Perfekt till allt du lägger på grillen, njutbart till Comtéost före eller efter måltiden. Läckert även till thaiinspirerade rätter. Kan lagras i två år.

Dela med dina vänner