Så här beställer du vin

2006 Château Cos d’Estournel (nr 90003)

1.595,00 kr

2006 Château Cos d’Estournel är ett ”Världsklassvin” med 95 poäng av Dina Viner. Koncentrerat, nyanserat med toner av mörka bär, kaffe, kryddor & mineraler.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Château Cos d’Estournel ligger på kullarna i Saint-Estephe och det första man ser när man kommer i närheten är dess exotiska torn. Byggnaden är känd som det indiskinspirerade residenset för ”maharadjan i Saint-Estephe” och uppfördes när egendomen ägdes av Louis-Gaspard d’Estournel. Han ärvde några hektar vingårdar 1791 och fortsatte hela tiden att utöka egendomen och att förse den med den senaste tekniken, övertygad om att kommit över en exceptionell terroir.

Château Cos d’Estournel har ett mycket bra läge på en platå när Gironde-floden. Här råder maritimt klimat med friska vindar som drar genom vingårdarna, samtidigt som de skyddas från de mest extrema väderförhållandena. Jordmånen på den 91 Ha stora egendomen består av både väldränerade grusiga jordar och kalkrik lera.

Detta är deras förstavin och slottet räknas som en av de bästa i Médoc. Även deras årgång 2006 räknas som mycket bra med 91 poäng av Robert Parker och hela 95 poäng och ”Världsklassvin” av Dina Viner!

Doft

Fruktig, något utvecklad doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär lakrits, kaffe, kryddor, mineraler och fat.

Smak

Koncentrerad och nyanserad smak med toner som känns igen från doften. Härlig struktur och bra fräschör. Lång, tät och aromatisk eftersmak.

Lagring

Bäst 2017-2027

Mat

Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Dela med dina vänner