Så här beställer du vin

2010 Château Lacoste Borie (nr 92125)

479,00 kr

Lacoste-Borie 2010 är Grand-Puy-Lacoste andravin från den storslagna årgången 2010. Komplex doft med toner av mörka bär, ceder, örter och lakrits.

Lacoste Borie är Grand-Puy-Lacoste högkvalitativa andravin. Grand-Puy-Lacoste är en av de äldsta egendomarna i Médoc, och har en familjehistoria som går tillbaka till 1500-talet. Namnet Grand-Puy, som dokument redan under medeltiden, kommer från den gamla termen ”puy”, vilket betyder ungefär ”den lilla höjden”. Vingården har en terroir som liknar Médocs första cruer. Från och med 1600-talet var egendomen familjeägd och gick från generation till generation i en rak linje ända till linje genom äktenskapet fram till 1920. År 1978 slog de sig samman med en annan familj; Borie.

Château Lacoste Borie 2010 är gjort på 75 procent cabernet sauvignon, 20 procent merlot och 5 procent cabernet franc. Druvorna skördades manuellt från en 55 hektar stor vingård, vars rankor har en medelålder på 55 år. Jordmånen är typisk för Pauillac, grusig med inslag av granit och kalksten. Druvorna vinifierades traditionellt i temperaturreglerad ståltank och cirka 3 veckors jäsning. Vinet lagrades sedan i 15 månader på franska fat, av vilka 30 procent var nya. 2010 blev en historisk toppårgång i Bordeaux, vars viner karaktäriseras av fantastisk frukt och struktur.

Sofia Ander på Din vinguide rekommenderar vinet med orden: ”Svårsparad Pauillac. Mullig frukt, läskande syror, vildhallon, plommon, tobak och ceder är ju bara för gott att vänta på!”

Vinbanken hyllar också: ”Ett år som redan gått till historien i denna del av Frankrike är 2010, ett kanonår i hela Europa för övrigt. Ch Lacoste-Borie 2010 (92125), 479 kr är tät och mogen med mörk frukt, tobak och örter/stall, dvs allt man vill ha i en pauillac av bättre snitt. Smaken är kanske lite väl mogen för att vara 2010 men det förlåter vi gärna när vinet är så här gott. Men det är ingen långliggare.”

Doft

Komplex, lätt utvecklad doft med fatkaraktär och toner av mogna mörka bär, cederträ, örter, svartpeppar och lakrits.

Smak

Välbalanserad och strukturerad smak med tanniner som börjar mjukna upp och visar upp den saftiga, mörka frukten med inslag av kakao, lakrits, örter och fat.  Lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2019-2022

Mat

Njut till lamm, nötkött och anka, gärna med svamp eller gräddbaserade tillbehör. Passar även till olika former av paté.

Dela med dina vänner