Så här beställer du vin

2012 Barolo (nr 70027) – Josetta Saffirio

309,00 kr

SLUTSÅLD!

Josettas Barolo är komplex, fyllig och elegant med fin fatkaraktär och inslag av jordgubbar, rosor, tobak, rostade hasselnötter, lakrits, kanel och vanilj.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap), att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. De gjorde vinet fram till 1992 när de till allas bestörtning gjorde ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation har hon utvecklat vingården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen från 1 000 flaskor till 30 000 flaskor.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för Nebbiolo-druvan.

Hos Josetta Saffirio gör de idag Barolo i ganska modern, kryddig och fruktdriven stil. Vinet jäser i relativt hög temperatur under några veckor och lagringen sker sedan till hälften i små franska ekfat och till hälften i stora fat. 2012 är ännu en i raden av magnifika årgångar med klassiska viner där den eleganta frukten är i bra balans med tanniner och syra. Denna Barolo är oväntat tillgänglig redan nu, trots sin ungdom. En liten gömd juvel som vi är stolta att få presentera, och som få i världen får chansen att prova.

Doft

Kryddig, bärig doft med fatkaraktär och inslag av jordgubbar, rosor, tobak, rostade hasselnötter, lakrits, kanel och vanilj.

Smak

Komplex, fyllig och samtidigt elegant smak med fatkaraktär och fin tanninstruktur. Toner av rosor, jordgubbar, mullbär, tobak, lakrits och kanel.

Lagring

Bäst 2016-2028

Mat

Ett fylligt och elegant vin som detta kräver kött eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med potatis-/rotfruktsgratäng passar också bra. Gärna rätter med tryffel i. Hårdostar och kittostar.

Tips

Avnjuts gärna vid 18-20 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.

Video

Dela med dina vänner