Så här beställer du vin

2012 Château Cantenac Brown (nr 92265)

650,00 kr

Château Cantenac Brown 2012 bjuder på en komplex doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, blåbär, viol, mint, kryddor, choklad och fat.

Château Cantenac Brown är en tredje-cru (3ème Cru Classé) belägen i kommunen Cantenac i appellationen Margaux. Egendomen är unik i Bordeaux, då den är det enda vinslott i regionen som designats i traditionell tudorstil. Det var i början av 1800-talet som den välkända skotska djurkonstnären, John Lewis Brown, köpte egendomen och vingårdarna. Traditionsenligt med tiden så döpte han egendomen till Cantenac Brown. Idag ägs den av familjen Halabi som tagit in Jose Sanfins som vinmakare.

Château Cantenac Brown omfattar totalt 53 hektar, och rankorna har en genomsnittsålder på 35 år. De bästa och äldsta rankorna växer närmast slottet och är runt 60 år gamla. Jordmånen består av väldränerade grusjordar, men det är bara 48 hektar som består av vingårdar. På egendomen finns också ett hänförande parkliknande område med sjöar och svanar. I vingårdarna används inga kemikalier, endast växtbaserad gödsel förekommer och de har ett noggrant hållbarhetstänk. Druvorna skördas vinlott för vinlott och så vinifieras de också. Jäsningen sker i temperaturreglerade ståltankar och vinet lagras sedan 14 månader på franska ekfat (varav 60 procent nya).

Tack vare dominansen av cabernet sauvignon i Médoc-området får vinerna härifrån en mycket bra struktur och koncentration. Merlot-druvorna ger vinet rundhet, mjukhet och en silkig känsla till den slutliga blenden. Tillsammans med en fantastisk terroir skapar dessa druvsorter den typiska karaktär som man förväntar sig av en margaux på den här nivån.

Vinet vinifieras först i rostfri ståltank och får sedan genomgå malolaktisk jäsning i en kombination av ekfat och tankar. Fatlagringen sker på 60 procent ny ek i 12–15 månader beroende på årgångens förutsättningar. Cirka 11 000 lådor släpps av förstavinet varje år.

Vinet har bland annat fått 94 poäng av Wine Enthusiast och omdömet ”Världsklassvin!” av Dina Viner.

Niklas Bergkvist på Vinkällaren Grappe ger vinet 17,5 av 20 poäng. ”Elegant och nyansrik. Något utvecklad, lite svalare stil med en aning grönhet. Relativt öppen i stilen. Inte den kraftfullast eller mest koncentrerade stilen, men med fin bordeaux-typictet, fin fräschör, och med potential att lagras mer.”

Sofia Ander på Din Vinguide skriver ”Margaux-måste med magnifikt innehåll. Parfymerad doft och smak av plommon, ceder, sandelträ, mineral och ett långt liv är ditt om du (v)investerar i detta redan så inbjudande vin.”

Johan Edström på Vinbanken hyllar också vinet med omdömet ”Straxt söder om Saint Julien ligger Margaux och nästa slottsvin, Château Cantenac-Brown 2012.Slottet är klassat i tredje cru (rätt högt) och har haft lite jobbigt med kvaliteten under stor del av 1900-talet men nu är man verkligen på rätt väg! Sedan 2006 har de nya ägarna visat att man är värd sin klassning. Vinet är mycket mörkt och tätt, doften bjuder björn-, blå- och svarta vin-bär, saltlakrits, choklad och tät espressolik frukt. Stramt och välbyggt med tydlig cabernet sauvignon med sin syrliga strama frukt, rejält med fat, choklad, kaffe och cigarr – och så ännu lite mer fat. Mer tät och maffig än elegant men hejdundrande gott i sin kraft. Ett magnifikt resultat från 2012 som inte var en lätt årgång att få till.”

Doft

Förförisk och intensiv doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, blåbär, viol, mint, kryddor, choklad och fat.

Smak

Koncentrerat och komplext vin, välbalanserat med fina, närvarande tanniner. Har uppnått en viss mognad och bjuder på en lång, angenäm eftersmak.

Lagring

Bäst 2019-2030

Mat

Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av svamp, örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Tips

Lufta gärna en timme i karaff innan servering.

Dela med dina vänner