Så här beställer du vin

2013 Nerobaronj (nr 90055) – Gulfi

Ekologiskt

259,00 kr

SLUTSÅLD

Nerobaronj är ett ett vin från ett klassiskt cru (växtläge) för den variant av nero d’Avola-druvan som heter pachino. Den odlas i Val di Noto (Siracusa), området på 50 meter över havet som ligger mellan kommunerna Pachino och Noto på sydöstra Sicilien. Klimatet är varmt medelhavsklimat och rankorna som är 30 år gamla producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer. Vinet lagras i 18 månader på 225 liter stora ekfat.

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.

Nerobaronj är ett klassiskt cru (växtläge) för den variant av nero d’Avola-druvan som heter pachino. Den odlas i Val di Noto (Siracusa), området på 50 meter över havet som ligger mellan kommunerna Pachino och Noto på sydöstra Sicilien. Klimatet är varmt medelhavsklimat och rankorna som är 30 år gamla producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer. Vinet lagras i 18 månader på 225 liter stora ekfat.

 

Doft

Nyanserad, kryddig, lätt utvecklad doft med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, nötter och söta kryddor.

Smak

Koncentrerad, smakrik och kryddig smak med samma toner som finns i doften och strama men mogna tanniner.

Lagring

Bäst 2019-2023

Mat

Smakrika rätter på lamm, nöt och vilt.

Tips

Servera vinet tempererat till 16-18 grader. Före avnjutning; häll vinet i stora kupor och beskåda den gnistrande färgen. Vinet öppnar upp sig efter ca 30 min.

Dela med dina vänner