Så här beställer du vin

2013 Nerojbleo (nr 90075) – Gulfi

Ekologiskt

185,00 kr

Nerojbleo är gjort på den klassiska sicilianskan druvan nero d'Avola och är djupt, rikt och fylligt med bra syra, pigga tanniner och en lång avslutning.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.

Nerojbleo 2013 är gjort på den klassiska sicilianskan druvan nero d’Avola. I slutet av september skördade man druvorna från tre olika vingårdar i Monti Iblei (Ragusa), som ligger nästan 500 meter över havet och har en jordmån bestående av kalksten. Planteringstätheten är 8 000 vinstockar per hektar. Vinet lagrades i ett år på franska ekfat, så kallade barriquer och tonneaux, om 225 och 500 liter.

Doft

Nyanserad, kryddig och lätt utvecklad doft med ekfatskaraktär och toner av mörka plommon, svarta vinbär, söta kryddor, rökig mineral, kaffebönor, choklad och tobak.

Smak

Djupt, rikt och fylligt vin med bra syra, pigga tanniner och en lång avslutning.

Lagring

Bäst 2018-2024

Mat

Smakrika rätter av mörkt kött och vilt. Lagrade hårdostar och charkuterier.

Tips

Servera vinet tempererat till 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Dela med dina vänner