Så här beställer du vin

2014 Barolo Monvigliero (95237) – Fratelli Alessandria

579,00 kr

Fratelli Alessandria Barolo Monvigliero 2014 är en vingårdsbetecknad barolo av hög kvalitet och ljuvlig karaktär. Monvigliero är den mest prestigefulla och ansedda cru-vingården i kommunen Verduno. Mycket matvänligt och lagringsdugligt!

 

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att ”Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Monvigliero är den mest prestigefulla och ansedda cru-vingården i kommunen Verduno. Vingården har sydlig exponering, kalkrik jordmån, ligger cirka 320 meter över havet och har över 45 år gamla vinrankor. Vinerna från Monvigliero är kända för sin fantastiska komplexitet och strama, lagringsdugliga struktur. Fratelli Alessandrias första vin från vingården gjordes 1978. Årlig produktion av vinet är cirka 7000 buteljer.

Druvorna till Monvigliero 2014 plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank cirka fyra veckor vid en temperatur på 29- 32 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20-30 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av 2018.

”Världsklassvin!” enligt Dina Viner.

93 poäng av Robert Parker, The Wine Advocate: ”The 2014 Barolo Monvigliero is the top-shelf expression from this storied estate in Verduno. This is a compact and firm red wine with a delicate delivery of aromas. It starts off with red currant, spice, mild tobacco and powdered licorice. There are pretty floral tones of rose hip and lavender that are characteristic of this celebrated vineyard cru. Only 6,000 bottles were made.”

Pär Strömberg hyllar vinet i Winetable med orden ”2014 är en kontroversiell årgång men här hittar vi ändå klassiska markörer, stramt och komplext trots sin ungdom. Tydlig frukt och stenig mineral, lite skog och mylla, tryffel och tjära. Stoppa gärna undan några år, om inte, så lufta gärna en stund innan servering till vilt och svamp.”

Johan Edström på Vinbanken är också imponerad: ”En mycket seriös och traditionell stil med torkad frukt, plommon, nypon, i tuff kompromisslös kostym. Stram och uppfordrande med bra syra/frukt från denna svåra årgång. Bra vin som nästan försvarar sitt höga pris.”

Doft

Mycket ung men redan komplex och harmonisk doft av mogna, röda bär, mörka blommor, örter, stenig mineral, tryffel och tjära.

Smak

Elegant, stram och nyanserad smak med en fräsch syra som möter upp doftens fina aromer. Vinet är mycket ungt men bjuder redan på en imponerade komplexitet. Strama, matvänliga tanniner och en mycket lång eftersmak. Vinner på lagring.

Lagring

Bäst 2019-2040.

Mat

Det här är ett fantastiskt matvin i det elegantare slaget. Vinets komplexa karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör, helst från skogen (vilt och svamp). Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner