Så här beställer du vin

2014 Barolo (nr 72264) – Azelia

Ekologiskt

315,00 kr

2014 Barolo från Azelia är ett generöst vin med härliga inslag av röd frukt, örter och mogna tanniner. Årgången ger ett lite lättare vin jämfört med tidigare årgångar, och en stor fördel för dig är att du kan dricka det redan nu med välbehag.

Beställ här

Azelia ligger i det vackra Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Azelia består av 15 hektar vingårdar som alla ägs och sköts minutiöst av familjen Scavino. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när de berättar om deras vingårdar och hur noggrant allt sköts. Filosofin är att det största arbetet sker i växtfasen och då är druvan allt! All skörd görs för hand.

Azelia producerar stora viner såsom Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe och så självklart Barolos – en generisk och några vingårdsbetecknade vid namn Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även en Barolo Riserva.

Totalt görs 75 000 flaskor per år. Azelia har fått imponerande höga poäng för många av deras viner de senaste årgångarna i internationell press.

Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen så används rotofermenters och vid lagring finns både små franska fat och stora slavonska fat med i bilden. Denna fina Barolo har en perfekt balans som speglar de två byar vingårdarna ligger mellan. Castiglione, med sina kalkrika jordar, bidrar med elegans och en aromatisk komplexitet. Serralunga, som består av mer leriga jordar, ger vinet karaktär och fyllighet.

 

Doft

Azelia Barolo har en mjuk, diskret doft med inslag av unga röda bär, blommor, örter och apelsin. Fatkaraktären är diskret.

Smak

Frukten är relativt generös, med toner av röda bär, plommon, örter och apelsinskal. Tanninerna är unga och tydliga, men samtidigt mogna och bidrar till vinets fina struktur. Fatens kryddighet är ett gott komplement till vinets komplexitet.

Lagring

Vinet är ungt, men kan även njutas i dag tack vara den härliga rödfruktigheten som finns i vinet. Men lufta gärna en timme innan servering så blir det rundare. Bäst 2018-2030.

Mat

Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, mustiga grytor och charktallrik.

Dela med dina vänner