Så här beställer du vin

2014 Barolo (nr 72264) – Azelia

Ekologiskt

315,00 kr

Slutsåld!

2014 Barolo från Azelia är ett generöst vin med härliga inslag av röd frukt, örter och mogna tanniner.

Azelia ligger i det vackra Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Azelia består av 15 hektar vingårdar som alla ägs och sköts minutiöst av familjen Scavino. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när de berättar om deras vingårdar och hur noggrant allt sköts. Filosofin är att det största arbetet sker i växtfasen och då är druvan allt! All skörd görs för hand.

Azelia producerar stora viner såsom Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe och så självklart Barolos – en generisk och några vingårdsbetecknade vid namn Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även en Barolo Riserva.

Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen så används rotofermenters och vid lagring finns både små franska fat och stora slavonska fat med i bilden. Denna fina Barolo har en perfekt balans som speglar de två byar vingårdarna ligger mellan. Castiglione, med sina kalkrika jordar, bidrar med elegans och en aromatisk komplexitet. Serralunga, som består av mer leriga jordar, ger vinet karaktär och fyllighet.

 

Doft

Azelia Barolo har nyanserad doft med inslag av unga röda bär, läder, örter, tjära och inslag av fat.

Smak

Smaken är rödfruktig med tydliga och mogna tanniner. Avslutet är torrt och stramt med fina inslag av röd frukt och kryddighet från faten.

Lagring

Vinet är ungt, men kan även njutas i dag tack vara den härliga rödfruktigheten som finns i vinet. Men lufta gärna en timme innan servering så blir det rundare. Bäst 2019-2030.

Mat

Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, mustiga grytor och charktallrik.

Dela med dina vänner