Så här beställer du vin

2014 Barolo (nr 90392) – Josetta Saffirio

299,00 kr

Josettas Barolo har en komplex doft av körsbär, jordgubbar, rosor, tobak, lakrits, kanel och vanilj.

Beställ här

År 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap), att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. De gjorde vinet fram till 1992, men till mångas bestörtning gjorde sedan ett uppehåll fram till 1999. tack och lov valde då Josettas dotter Sara att gå in i verksamheten. Med en total dedikation har hon utvecklat vingården och vineriet och har successivt ökat produktionen från 1 000 flaskor till 30 000 flaskor.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Josetta Saffirio gör idag Barolo i ganska fruktdriven stil. Vinet jäser i relativt hög temperatur under några veckor och lagringen sker sedan till hälften i små franska ekfat och till hälften i stora fat. 2014 blev en svår årgång för många bönder i Barolo. Josetta Saffirio klarade dock att bevara den fina frukten.

Doft

Stor och inbjudande doft av varma jordgubbar, körsbär, viol, rosor, lite rök, fat och läder.

Smak

Stram, ung och fruktig smak med fatkaraktär och bra vigör i frukt, tanniner och syra. Vinet är läckert redan nu men vinner på lagring.

Lagring

Bäst 2018-2030

Mat

Ett fylligt och elegant vin som detta kräver kött eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar också bra. Gärna rätter med tryffel i. Hårdostar och kittostar.

Tips

Avnjuts gärna vid 18 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.

Video

Dela med dina vänner